مجالی برای تسهیم دانش و تجربیات

ای کاش جوان می‌دانست و پیر می‌توانست...

مجالی برای تسهیم دانش و تجربیات

ای کاش جوان می‌دانست و پیر می‌توانست...

نویسندگان

وانمود کنید موفق هستید؛ و موفق شوید!

دوشنبه, ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴، ۰۶:۳۵ ب.ظ

بسم الله الرحمن الرحیم

اخیرا سخنرانی جذاب، اثرگذار و درس آموز یکی از اساتید دانشگاه هاروارد را دیدم که در آن از تاثیر زبان بدن بر رفتار و احساسات خود ما می گفت. این سخنرانی با عنوان «زبان بدن شما، هویت شما را شکل می دهد (your body language shapes who you are)  با بیش از 25.5 میلیون بار بازدید، دومین ویدیوی پربیننده سایت TED.com است.

امی کادی زبان بدن 

خانم امی کادی (Amy Cuddy) در این ارائه مدعی است که اگر «ژست قدرت» بگیریم و یا «وانمود کنیم» که قدرتمند هستیم - حتی در هنگامه ای که به خودمان اطمینان نداریم و احساس ضعف و ترس می کنیم- می توانیم موفق شویم. ثمره تحقیقات این روانشناس اجتماعی نشان می دهد که «وانمود کردن به قدرت» سبب افزایش ترشح «تستسترون» (هورمون تسلط و برتری‌) و کاهش «کورتیزول» (هورمون استرس و تنش‌) می شود که این امر مسبب احساس قدرت در ما می شود.

امی کادی در بخشی از ارائه خود به سرگذشت واقعی خود نیز اشاره می کند. وقتی که به خاطر حادثه ای درمی یابد که ضریب هوشی او به شدت پایین آمده است. اما او که از یک مربی خوب و دلسوز بهره می برده، تصمیم گرفته وانمود کند که قدرتمند است:

««... پیش از سخنرانی سال اولم، و سخنرانی سال اول در پرینستون یک سخنرانی بیست دقیقه‌ای است در برابر بیست نفر. همش همین. من خیلی می‌ترسیدم که روز بعد مچم را بگیرند برای همین بهش زنگ زدم و گفتم، «من می‌خوام دانشگاه را رها کنم.» بهم گفت: «...قراره از این به بعد هر سخنرانی‌ای که ازت خواسته می‌شه را انجام بدی. فقط می‌ری و انجامش می‌دی، حتی اگر وحشت‌زده باشی و فلج بشی و از ترس قالب تهی کنی، انجامش می‌دی تا برسی به این لحظه که بگی: «وای خدا، دارم انجامش می‌دم. انگار، به این تبدیل شدم. واقعا دارم انجامش می‌دم.» و من انجامش دادم و الان جلوی شما ایستاده ام و سخنرانی می‌کنم!!»

دیدن این ویدیوی آموزشی، درس آموز و موثر است.

نکته جالب این است که در اخلاق اسلامی نیز یکی از اثربخشترین راهکارها در مقابله با برخی از رذایل اخلاقی، وانمود کردن به فضایل اخلاقی است. به عنوان مثال در متون اخلاقی در مقابله با صفت «کبر» پیشنهاد می شود که فرد اگرچه در مواجهه با مردم احساس کبر و غرور دارد اما «خود را به تواضع بزند» و به عنوان مثال از مردم دلجویی کند و یا در مقابل آنها از جای خود بلند شود و ... . و یا اگر کسی از رذیله «جزع و بی صبری» رنج می برد، یک راهکار مناسب «تَصَبُّر» نماید و به خود قیافه ی انسانهای صبور را بگیرد!

 

نظرات  (۷)

  • علیرضا جلولی
  • مثل همیشه عالی و بی نقص.
    آفرین بر این نکته بینی
    پاسخ:
    ارادتمندم :)
    خیلی موضوع مهمیه. 
    خودم از نداشتن این قدرت نمایی رنج میبرم و می شناسم کسانی  را که نان همین قدرت نمایی شان را می خورند. ممکن است سواد چندانی نداشته باشند، اما چنان حرف می زنند که انگار علامه دهرند. 
    پاسخ:
    بلی. همینطوره. البته اعتماد به نفس کاذب هم خوب نیست ولی این توصیه مخصوص کسانی است که می‌دانند و توانایی‌اش را دارند اما اعتماد به نفس انجام دادن کار را ندارند.
    سلام
    بسیار زیبا

    پاسخ:
    سلام علیکم. متشکرم.
    سلام
    سخنرانی بسیار جالبی بود.
    اولین لینکی که برای Ted در متن گذاشتی، به فایل روی کامپیوتر خودتان ارجاع دارد.
    پاسخ:
    سلام علیکم. متشکرم. اصلاح شد.
    در مورد تصبر که هیچ، اما در تکبر (در دل خود شخص) تا به حال چیز دیگری میشنیدیم.
    میگفتند در مسائل مالی خود را بالاتر بدان (قناعت) و در معنوی پایین تر! اینکه که خود را پایین تر بدانیم (نه اینکه که کرامت خود را زیر سوال ببریم) به نظر بیشتر با آموزه های قبلی همخوان است!
    پاسخ:
    راستش  منظور را متوجه نشدم!
    اما منظور من این نبود که «درمان تکبر» اظهار «خاکساری» و «مخلصم مخلصم گفتن‌های فراوان» به هر فردی است. منظور این است که مثلا اگر فرد فقیری به نزد ما آمد، اگرچه شاید نسبت به او کبر داریم، اما به خود حالت تواضع بگیریم: «از او استعانت و دستگیری کنیم» «با روی خوش با او رفتار کنیم» و ...
  • مرتضی فراهانی
  • سلام؛
    مطلب جالب و تأثیر گذاری بود. بابت ارسال مطلب مذکور بسیار سپاسگزارم.
    منتظر مطالب آتی شما هستم.
    موفق و موید باشید
    پاسخ:
    سلام علیکم
    متشکرم از لطف شما. سلامت و خوشحال و موفق باشید.
    منظور بنده این بود که اصلا چرا تکبر خوب است؟ حتی اگه در ظاهر هم تواضع داشته باشیم، چرا اینکه در دل خود، غرور یا تکبر داشته باشیم به عنوان ارزش نام برده میشود؟
    پاسخ:
    نه. منظور این نبود که تکبر خوب است. منظور این بود که برای «درمان رذیله‌ی تکبر» و یا «رسیدن به تواضع» یکی از راهکارهای خوب، «خود را به تواضع زدن» است!

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    تجدید کد امنیتی